Grönlandspaddel – paddelteknik

Här följer några texter som handlar om paddel-teknik,  som jag skrivit i olika forum, t.ex. facebook-grupper. Jag kanske kommer att samla ihop detta och formulera om till ett sammanhängande resonemang istället, men just nu får det vara så här så länge. Läs helst det som finns om paddelteknik på t.ex. Thomasson Design eller Enokpaddel först, och detta som komplement. Jag försöker bara förklara för mig själv, och eventuellt andra, VARFÖR grönlandspaddeln fungerar så bra. Då har jag själv lättare att förstå hur jag kan anpassa tekniken till olika situationer.

2018-06-12
Fråga:
90 grader?!

Sören:
90 grader, ja alltså om man tänker sig ett plan, en skiva, som går tvärs kajaken strax framför midskepps, ett plan som är vertikalt alltså går uppåt-nedåt och också går åt höger-vänster, ett plan som är 90 grader i förhållande till färdriktningen.

Och om man delar upp paddelns rörelsemönster, och hur tryckpunkten rör sig, alltså tryckpunkten är den geometriska mittpunkten för den delen av bladet som för tillfället befinner sig i vattnet.

Då rör sig tryckpunkten längs denna skiva, detta plan, men det skall inte röra sig bakåt i vattnet, du skall ta tag i vattnet och dra dig framåt och släppa taget om vattnet när det är bakom dig utan att paddeln går bakåt jämfört med vattnet.

Du får tag i vattnet genom att tryckpunkten hela tiden rör sig längs planet, det surfar på detta plan, denna skiva, och paddelns kant åt det håll som tryckpunkten rör sig, den är lite grand vinklad så att paddeln sveps som på en vattenyta där skivans framsida är ytan, och den kant som är först i rörelseriktningen längs planet är lite “högre” än bakkanten, i detta fall alltså lite närmare fören på kajaken.

 

2017-08-03
Diskussion grönlandspaddel jämfört med euro-paddel

Sören:
…teknik för hur man tar korta tag med grönlandspaddeln vid acceleration, det är en speciell teknik, för man förlorar för mycket om man försöker ta långa paddeltag från stillastående, det blir för mycket strömningsförluster runt den smala paddeln, medans en bred paddel också har strömningsförluster men inte så mycket. Med korta tag och låg paddelföring där man snabbt får i hela paddelbladet och sedan “bänder” sig framåt medans paddelbladet sveper genom vattnet så det bär, och sedan snabbt i med bladet på andra sidan, så kan man få bra grepp även med tung kajak och acceleration.

Fortsättning

Sören:

Så som jag paddlar med havskajak och grönlandpaddeln, så har jag ibland lägre och ibland högre paddelföring, för olika situationer.

Det innebär förmodligen att jag omedvetet vinklar om paddeln med ena eller andra handen. Jag tror att det är den övre handen som jag använder som “styrhand” och att har ett lösare grepp med draghanden. Så är det ju när jag använder paddeln för styrtag i alla fall, speciellt när jag glider med händerna och förlänger paddeln åt ena hållet och låter styrhanden glida ut på motsatta bladet. Optimalt skall handleden på styrhanden alltid vara rak, och att man låter fingrarna vara som en “kul-led” med ett löst grepp runt paddelskaftet. Jag skall fundera på hur jag egentligen gör detta … men jag tror att jag i isättningsfasen styr vinkeln genom att vrida underarmen på styrhanden medans den armen är ganska parallell med paddeln, och sedan i dragfasen håller ett fastare grepp med draghanden och låter tryckhanden rätta till sin fattning när vinkeln på den armen blir mer vinkelrät mot paddeln. Vet inte om någon annan förstår vad jag menar men nu tror jag att jag har en idé om hur jag gör.

 

2016-04-22
Fråga:
Ni som paddlar med grönlandspaddel, vilka fördelar och nackdelar ser ni med detta?

Sören:
Jag har inget att jämföra med eftersom jag skaffade grönlandspaddel direkt när jag började paddla för tre år sedan. Jag hade då läst en del och blivit övertygad om dess förträfflighet, och är inte mindre övertygad nu.

Att tillverkare, säljare och framförallt uthyrare traditionellt har bredbladiga paddlar är kanske inte så konstigt. Oavsett hur ovant man än för en bredbladig paddel i vattnet, så får man ett hyfsat grepp i vattnet. Men för mig har det fungerat att paddla med grönlandspaddel från dag ett, så jag tror det bara är en obefogad rädsla att inte tro på den smala paddeln även för nybörjare, i alla fall om man har som ambition att lära sig.

Som nybörjare kanske man slirar mer med en grönlandspaddel än med en bredare paddel men jag tror det jämnar ut sig ganska snabbt efter lite träning. För att en grönlandspaddel skall bli effektiv behöver du ha ett svep som går 90 grader jämfört med den riktning du lägger kraften, och med en svagt stigande lutning på bladet i svepriktningen, för att paddeln skall “sitta fast” i vattnet. Men då sitter det fast, förmodligen bättre än en bredare paddel.

Vid framåtpaddling blir det ett rörelsemönster där paddeln ändrar från det att spetsen pekar framåt tills den pekar bakåt samtidigt med svepet utåt/uppåt och resultatet skapar detta svepande “lyft”, samtidigt som du drar dig själv och kajaken förbi den rörliga punkt där paddelbladets “medeltryckpunkt” för ögonblicket har sitt fäste i vattnet.
Sätt i paddeln med överkanten på bladet vinklat framåt och behåll den vinkeln genom hela draget, svep den uppåt och utåt för att skapa svepet som gör att den inte slirar samtidigt som du sticker den djupare och djupare i spetsens riktning under första delen av draget, och när den är så djupt att draghanden nått vattenytan så fortsätt svepet uppåt och utåt tills bladet går ur vattnet.
Trycket på paddeln stegras först successivt och avtar sedan successivt under draget med mest kraft när hela bladet har fäste i vattnet.
Jag skulle faktiskt vilja påstå att “medeltryckpunkten” för bladet i princip kan “klättra” framåt i vattnet från där du sätter i det tills där du tar upp det, även om den punkten flyttas från framför dig till bakom dig under tiden.
Jag vet inte om det verkligen är så eller om det blir förluster, men i princip rör den sig så.
Jämför med hur paddeln klättrar i sidled när du använder den för att sidoförflytta dig med sveptag och håller paddeln vertikalt.

För den som vill bli “frälst” finns mer att studera t.ex. på thomassondesign.com och comfortpaddling.net

 

2015-10-06
Fråga:
Jag skulle behöva lite tips och råd på bra paddlar

Sören:
Köp en grönlandspaddel, och öva på att paddla med grönlandsteknik 🙂
Om man hittar rätt teknik så “sitter den fast” i vattnet. Ett uttryck som inte säger hur det fungerar, så jag skall försöka beskriva:

Det handlar om att ha ett svep genom vattnet som går i 90 grader i förhållande till den riktning man lägger kraft, med en väldigt svag stigande lutning på paddelbladet som ger lyftkraften.

Jämför med när man skall ha paddeln för att luta sig ut åt sidan och lägga kraften nedåt, då sveper man paddeln fram och tillbaka framåt/bakåt och byter vinkel så kanten på paddeln är aningen högre på det håll man sveper åt.

Har man stått i midjehögt vatten och svept med handen över ytan, och sen bytt håll och vinklat om handen, så har man känt vilken kraft man kan lägga nedåt utan att man sjunker med handen.
Om man börjar en bit ner i vattnet, så klättrar armen uppåt tills den sveper fram och tillbaka på ytan.
Jämför även den komplexa rörelse som händerna gör vid bröstsim, jämfört med när man drar händerna rakt bakåt i hundsim. Hundsim ger förluster genom att det blir virvelförluster runt händerna, bröstsim ger att händerna sveper genom vatten och ger lyftkraft i förhållande till den riktning som man vill dra sig framåt uppåt.

Ett paddeltag med en bredbladig paddel, om man drar paddeln rakt bakåt, ger förluster med virvlar på båda sidor om paddeln, men det fungerar tack vare att paddeln är bred. Med en grönlandspaddel blir förlusterna större och man märker tydligare att man måste ha en annan teknik. Det kan alltså vara lättare att lära sig rätt teknik med en grönlandspaddel, man får större feedback på tekniken.

Ett paddeltag med grönlandspaddel påminner i komplexitet om ett simtag i bröstsim, men principen är densamma som ovan beskrivna mer tydliga sveptag med hand eller paddel.
Man sätter i paddeln med överkanten vinklad mer framåt än undersidan. Man sveper utåt och uppåt, och detta resulterar i det svep “åt sidan” som skapar “lyftkraften” bakåt.

En vingpaddel gör detta utan att man behöver styra bladvinkeln själv, den är självreglerande tack vare sin form, med en grönlandspaddel måste man lära sitt muskelminne vilken vinkel man skall använda, ja det tar lite längre att lära sig. Fördelen med grönlandspaddeln är att den är så universellt användbar för olika styrtag och stödtag jämfört med vingpaddeln. Det beror på vilken typ av paddling man är ute efter.

Jag säger inte att det är lätt eller att man får det att fungera direkt med grönlandspaddel, men jag tycker att det fungerar hjälpligt redan från dag ett, och sen blir det bara bättre och bättre.

Följdfråga:
Tips på “bra grönlandspaddel” tas emot

Sören:
Jag köpte min padel på Orust Kajak våren 2013, de importerade den från GreenlandPaddle.com i Danmark. Vet inte om Orust kajak fortfarande säljer just såna, de har bytt ägare sedan dess.

Den modellen från GreenlandPaddle, som heter Piortoq, är bra och väldigt bekväm att paddla med, den har smala blad som det skall vara ca 82mm på mitt exemplar, totallängden är bra. Men den raka delen i mitten är lite för lång jämfört med bladen, och lite för mjuk övergång mellan skaft och blad för att vara helt optimal för teknisk manövrering har jag insett.

När man förlänger paddeln åt endera hållet så får man bra styrsel på vinkeln för då hamnar ena handen ute runt bladet, men när man håller centrumposition så håller man bara om skaftet men i det läget skall man egentligen ha de yttersta fingrarna uppe på skuldran till bladet. Nu är ju skaftet rektangulärt med mjuka kanter så man har mycket bättre tag än på ett runt skaft, men det är inte helt perfekt.

I övrigt har jag inte kollat runt på länge. Nästa paddel har jag tänkt att försöka slöjda till själv.
Ritning som sagt finns på Björn Thomasson Design och där kan man läsa mycket om grönlandspaddling.

Bredden på bladet skall vara så man lätt kan greppa om det, detta är viktigt för att kunna använda paddeln på rätt sätt.
En annan anledning att det skall var smalt, är att det inte skall bli för stora krafter som behövs när man håller i skaftet för att hålla rätt vinkel på bladet, ju bredare desto större kraft behöver du hålla emot med.
Jag läste om någon grönländsk tävlingspaddlare som för sin del hade kommit fram till att hans optimala bredd på blad var 75mm varken mer eller mindre.