Att göra en egen paddel, det är roligt på riktigt…
Det finns lite olika sätt att göra för att få bra form på paddeln. En del beskrivningar är lite mer på frihand, och med en sådan kände jag att jag skulle behöva mer erfarenhet innan resultatet skulle bli bra. Jag har istället använt tekniken som går ut på att göra så att tvärprofilen blir “åtta-kantig” med hjälp av linjer, och sedan bara runda av det allra sista på känn. Då tycker jag det är lättare att hamna mer rätt redan som nybörjare när man försöker på egen hand. Det är också lättare att få ett konsekvent resultat, och kunna justera måtten och styra resultatet åt ett bestämt håll på nästa paddel.
Här en bild på paddeln i den arbetsfas då den är åtta-kantig. Detta är paddel #2.
Har hittills gjort två paddlar, #1 och #2, och har gjort ritningen på de mått jag tänker använda på nästa. Den senaste var samma mått som ritningen men 8 mm där det nu är minskat till 6 mm. Det blev onödigt mycket att slipa för att få den lagom tunn och blev ändå lite tjockare än den köpta jag har, så tänker dra ned till 6 mm nästa gång. Men då får man nog vara ännu mer noga att inte slinta med sågen och ta för mycket på den tunna delen.
Den som vill prova själv att tillverka en paddel, kan använda denna ritning tillsammans med bilderna och bildbeskrivningar. Jag har använt en färsk solid regel av gran 95×45 från brädgårn så kvistfri som möjligt. Båda paddlarna har slagit sig efteråt, så fastän att jag gjorde dem symmetriska så är ena sidan av bladet lite plattare och andra sidan lite mer konvex. Brukar paddla med den plattare sidan bakåt, men märker inte jättestor skillnad om jag vänder den. Om man vill slippa detta så kan man limma ihop flera bitar, men där är jag inte ännu.
Totallängd (80 + 560 + 250 + 210) x 2 = 2200 mm
Måtten och formen utgår från min köpta paddel, Piortoq från greenlandpaddle.com men är justerade till kortare skaft och längre blad samt spetsigare ändar. Ungefär samma totallängd, den köpta är 2220 mm och bladbredd 82 mm.
Om du vill ändra måtten, så att det syns i proportionerna på ritningen och inte bara i siffrorna, så kan du hämta hem min ritningsfil här, och redigera i t.ex. Librecad.
Här skall bladen tunnas av i ändarna, började med handsågen…
…men bytte ganska snabbt till cirkelsågen.
Sågar alltså så nära linjen jag vågar utan att komma över, och använder sedan hyvel och lite rasp för att ta det sista fram till linjen, innan nästa steg att rita dit profil-linjerna.
Ritar dit profilen, fortfarande visas #1.
Av någon anledning har jag redan minskat bredden från 95 till 80, minns inte varför. På #2 i nästa bild är bredden fortfarande 95 i detta moment.
Och så en liknande bild på #2.
Ritat på både profil och fasningslinjer i samma moment på bred-sidorna på #2. Men mätte fel på måttet för bladets fasningslinjer närmast spetsen, de är alldeles för brett isär här, fick mäta om och korrigera senare.
Profilen sågas ut.
Och använder sedan hyveln och rasp för att ta det sista fram till linjen, innan nästa steg att rita dit fasningslinjer.
Ritar på fasningslinjer för spets, blad och skuldra. Detta visar alltså #1, och måttet för det som skall bli bladets kant är här ritat som 10 mm, alldeles för mycket, nu minskat till 6 mm.
Fasningslinjer för blad, skuldra och skaft
Skaft
Det gäller att ha en tung och stabil “arbetsbänk”, släpkärran fungerade bra.
Spännbandet håller stabilare än tvingen, i kombination fungerade det bra. Paddel #1
Alternativ arbetsbänk, använt vid tillverkning paddel #2. En tung stege på två bockar, och den närmaste bocken fastbunden vid en grindstolpe. Spännband för fastsättning paddel. Kan jobba med ett helt blad och skuldra och lite in på skaftet.
Hyvlat och raspat ner till fasningslinjerna på blad och skuldra.
Fastsättning för att jobba med skaftet
Hyvlat och raspat ner till fasninglinjer skaftet
Detaljstudie på när hyvlat och raspat ner till alla fasningslinjer, vilket ger åttakantig profil på paddeln, utom spetsen den har fyrkantig profil. Centrumlinjerna längs kanten och även mitt på bladet är sedan viktiga för att hålla symmetrin när man börjar runda till paddeln, de skall vara kvar tills innan allra sista sandpappringen.
Fastsättning för att sandpappra och runda av kanten runt hela bladet. Skall bli en rundning med en radie på c:a 2,5 – 3 mm kvar längs med hela kanten på bladet, efter att ha utgått från 6 mm mellan fasnings-linjerna, med centrumlinjen mitt emellan.
På #1 blev det större radie än så, den blev lite för tjock och rund, används nu mest som reservpaddel liggande på fördäck. En fördel med att ha en paddel liggande så inom räckhåll att bara dra till sig utan att montera ihop, är att man kanske då kan tillåta sig att inte ha någon fångstrem på sin aktiva paddel. Om man paddlar ensam så kanske man skall ha en fångstrem på reservpaddeln så man inte tappar den också, då kan det bli lite jobbigt.
Raspat ner alla skarpa kanter på #1, i det momentet får man jobba på känn, men om man har följt linjerna hittills så blir det nästan automatiskt hur mycket man skall runda av till den form som följer. På paddel #1 hade måtten varit alltför stora insåg jag så småningom, och den blev därför onödigt tjock, rund och trubbig. Paddel #2 blev i det stora hela ungefär lika bra som den köpta, lite tjockare men å andra sidan bättre bladlängd och kortare skaft.
Paddel #1 finslipad.
Brännglaset har fått jobba, numrerad och signerad.
Och motsvarande för paddel #2
En kvällstur och paddel #1 blev godkänd!